perjantai 16. tammikuuta 2015

Kasvata itse hääkukat!

Moi.

Kevään (=tammikuun) ensimmäisistä siemenistä innostuneena päähäni paukahti villi ajatus; mitäpä jos kasvattaisikin häihin edes osan leikkokukista itse?

Luulen, että tämä on melkoisen kunnianhimoinen suunnitelma, joten voidaan kutsua tätä tulevaa kukkakokeilua, grhm kokeiluna. En aikaisemmin ole yrittänytkään leikkokukkia kasvattaa, kesäkukkia kylläkin. Unohdin vain niiden olemassaolon ja ne pikkuiset kupsahtivat. Jep, suutarin lapsella ei ole kenkiä. :D Kukkien hoitopuoli onkin sitten paremmin hallussa, eli ostan kaikki yleensä valmiina taimina tai leikkoina.

Löysinkin muutaman potentiaalisen ehdokkaan kokeiluuni. Harsokukkaa on ainakin tulossa pöytäkoristeluihin, ja nämä kaksi muuta ovat  hyvin samantyyppisiä. On ehkä aika selvä juttu, että kukinta-ajat ja kasvien soveltuvuudet leikkokukaksi vaihtelevat ihan laidasta laitaan, ja ensiksi on tärkeää selvittää haluttujen kasvien ominaisuudet näiden kohtien osalta. Itse etsin jotain valkoista, hempeää ja rönsyilevää elokuun tienoilla kukkivaa leikkokukkaa ja siitä lähdettiin liikkeelle. Tietysti miksipä ei kasvattaisi vaihtoehtoisesti ruukkukukkiakin pöytiin, jos leikkokukat ei nappaa. Tai yrttejä!

Kesäharso, Covent Garden
-Kylvö toukokuussa suoraan avomaalle (tässä tapauksessa ruukkuun, avomaata ei tuolta  partsilta tuppaa löytymään, ellei anoppi innostu lainaamaan pihansuikaletta kasvatukseen)
-Kukinta-aika olisi heinäkuu, riippuen tietysti hiukan myös kesän ilmoista. Kukkisikohan vielä elokuussa?
-Ja mikä tärkeintä, erinomainen leikkokukka.


Ja sitten uusi tuttavuus, Tähtikesäputki, Snowballs. Tästä en ole  aikaisemmin kuullutkaan.
-Huhtikuussa kylvetään taimilaatikoihin, koulitaan ja kesäkuussa istutetaan ulos.
-Kestävä leikkokukka pitsimäisellä kukinnolla (vau!) ja kukinta-aika jopa syyskuulle.

 Tässä kasvissa olisi sitä sellaista rentoa luonnonkukkatyyliä, mikä kiehtoo nyt itseäni kaikista eniten!


Katsotaan miten tässä hommassa käy, täytyy ensiksi odotella ehkä sitä huhtikuuta.  Voisitko itse ryhtyä kukkien kasvatuspuuhiin?

Minkku

2 kommenttia:

  1. Minä en itse hommaan ryhtyisi, mutta äitini testaili jo viime kesänä kukkien kasvatusta häidemme vuoksi. Saas nähdä, miten meille tänä vuonna käy: Kukkivatko oikeaan aikaan ja ovatko kivan värisiä :) Onnea matkaan, jos kasvatushommiin ryhdyt! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo näissä hommissa on oltava ehdottomasti plan B! :D Taidan rohkeasti kuitenkin kokeilla, katsotaan minkälaisen katastrofin saan aikaiseksi haha.

      Poista